Ga er maar aan staan. Swinkels Family Brewers (Bavaria), Team SOLID en de TU/e vragen je of je een wereldprimeur kan aankondigen. Het liefst voor 100 topgasten. Echter gooit corona opnieuw roet in het eten en zijn bijeenkomsten (weer) uitgesloten. Ondanks de korte aanlooptijd hadden we al vooruitgedacht: Zo… nu eerst een online event!
Op 29 oktober was het zover. Swinkels Family Brewers, Team SOLID en de Technische Universiteit Eindhoven presenteerden ’s werelds eerste industriële ijzerverbrandingsinstallatie (de MP100). Een volledige CO2 vrije manier om ijzer te verbranden en het residu? Roestpoeder, wat weer omgezet kan worden in ijzerpoeder: volledig circulair! De testopstelling is een wereldprimeur. Niet eerder werd op deze schaal energie opgewekt, omgezet in stoom en worden met deze energie uiteindelijk 15.000.000 glazen Bavaria bier gebrouwen!
Toen we voor het eerst (digitaal) aanschoven om mee te denken, mochten er nog 100 personen bij elkaar komen. Maar wat ons in 2020 duidelijk is geworden, is dat meer dan ooit onze naam eer aan doen (vooruitdenken), de sleutel is om onder elke omstandigheid bijzondere dingen te kunnen blijven doen. Al snel bedachten we een online variant, met en zonder publiek. Stelden we Diederik Jekel voor om de moeilijke materie begrijpelijk uit te leggen en openden we niet onze deuren voor 100 personen, maar online voor een veelvoud ervan. Een interactief (mee)praatprogramma rolde van de (flessen)band en we bedachten manieren om drie kwartier bijzondere TV te maken. Een programma dat rechtdoet aan alle facetten van de MP100, de unieke samenwerking tussen verschillende pioniers en een bijzonder consortium. Begrijpelijk voor iedereen! Met aan tafel onder andere CEO van SFB Peer Swinkels, hoogleraar aan de TU/e Philip de Goey, een TED talk van Maria van der Heijden (directeur MVO Nederland) en natuurlijk de trotse studenten van Team SOLID.
Al snel liepen de aanmeldingen binnen. Uiteindelijk waren er geen 100 “aanwezigen”, maar 1176 unieke kijkers. Een vertienvoudiging (!) inclusief media aandacht van onder andere: NOS, Volkskrant, Algemeen Dagblad, BNR, diverse lokale omroepen en vakbladen, internationale media aandacht en positieve reacties van Tweede Kamerleden.
Als Thinc ahead waren we verantwoordelijk voor het programma, script, regie en organisatie. Ook was onze kersverse aanwinst Emre verantwoordelijk voor de videocontent (van drone- tot detailbeelden). We vinden het te gek om te blijven verrassen met deze concepten, creatief te zijn en “altijd-doorgaan-oplossingen” te bieden. En als het resultaat dan nog groter is dan vooraf gedacht? Dan zijn we stiekem wel een beetje trots hoe we in deze tijden door proberen te bouwen met en vóór onze klanten.
En om een klein steentje bij te dragen aan deze innovatie, laat ons stralen! Hopelijk resulteert de technologie, de ambitie van de studenten en toekomst van deze toepassing in nog meer CO2 vrij bier en energie. Met als doel een groenere wereld… dat is pas legacy. En laten we daar nou écht fan van zijn ?.
Benieuwd naar het hele verhaal over deze wereldprimeur? Check de uitzending: